7 Ekim 2013 Pazartesi

Kaktüs / Sukulent düzenlemeleri

Pinterest çıktı beri, kaktüs / sukulent resmi bakmaktan bitap düştüm, bakmaya paylaşmaya doyamıyorum. O kadar yaratıcı, keyifli, eğlenceli, renkli sunumlar var ki! Kaktüs ve sukulentler az su, az toprak, sıkışık saksı sevdikleri için diğer bitki türleri ile yapılamayacak, akla gelmedik ilginç tasarımlar karşınıza çıkabiliyor.

Bitki sever oluşumun yanında kaktüs ve sukulentlere karşı özel bir ilgim var. Toplamda kaç tür var kaç saksı kaç bitki açıkçası oturup saymadım ama söz veririm ki çok var J. Ben asıl her türü ayrı saksısında büyütmeyi ve çoğaltmayı sevsem de Pinterest’teki fotoğraflara bak bak içimiz şiştiği için biz de kendi düzenlememizi yapmaya özendik. Şu zamana kadar birçok değişik tasarım yaptık ve hala da yapmaya devam ediyoruz. Burada hem beğendiğimiz örnekleri sizlerle paylaşmak hem de deneyimlerimizi anlatmak istedik.

Öncelikle gerekenler:
1.  Kaktüs, sukulent
2. Kumlu geçirgen bir toprak
3.  Saksı olarak kullanılabilecek herhangi bir şey, artık aklınıza ne gelirse.
4. Biraz çakıl ya da perlit


Kaktüs / Sukulent nereden alalım?
Biz İstanbul’da olduğumuz için tavsiyelerimiz hep buradaki satış yerleri üzerine olacak. Ama genel tüm illerde kaktüs çeşitlerini yapı marketlerde, fidanlıklarda ve çiçekçilerde bulabilirsiniz. Ben bir sefer Foça’da pazardan 10 tl’ye kocaman bir saksı sempervivum bulmuştum, yani biraz da kısmet işi.

İstanbul’da Bauhaus ve Koçtaş kaktüs bulmak için en uygun yerler. Bauhaus, Koçtaş’a göre daha ucuz ama tür çeşitliliği sizin için önemliyse yani ben düzenlememde birçok farklı farklı tür kullanmak isterim derseniz ara ara sürekli gidip bakacaksınız yeni ne gelmiş diye. Küçük kaktüsler Bauhaus’ta 3,5 – 4 tl arası, Koçtaş’ta 4,5 tl. Ara ara kampanyalar oluyor fiyatlar değişebiliyor ama küçük boy kaktüslere asla 5 tl’den fazla ödemeyin deriz. Koçtaş’ta sadece küçük boy olanlar var, başka hiç görmedik. Orta boy isterseniz Bauhaus’ta 7-10 tl arasına çok güzel sağlıklı orta boy kaktüsler var, en ucuz burada.

Yapı marketler dışında tabiki de fidanlıklarda ve çiçekçilerde de kaktüs oluyor ama fiyatlar çok değişken. 3 tl’ye de satarlar 10 tl’ye de. Maltepe’de sahil yolunda bir belediye fidanlığı var orada bol kaktüs çeşidi var küçük, orta ve büyük boy çeşit çeşit ama ufaklar 5, orta boylar, 15 büyükler 25 tl’ydi son gittiğimde. 2-3 küçük kaktüsü yan yana koymuş aranjman diye 100 tl’ye satıyorlardı bir de J. Fiyatları biraz yüksek olmasına rağmen hiç başka yerde görmediğim çeşitler vardı birkaç tane aldım. Baltalimanı'ndaki Ağaç A.Ş.nin fidanlığına gittim kaktüs bölümü inanılmaz derecede bakımsızdı, bitkiler çok perişan ve sağlıksız gözüküyordu. Küçükler 5, ortaboyar 10 tl’ydi yanlış hatırlamıyorsam.

Bir sefer Ikea’da çok ilginç iki kaktüs bulduk. İkisine de orta boy diyebiliriz yanlış hatırlamıyorsam biri 12 biri 17,5 tl’ydi. Ikea’da her zaman kaktüs görümüyorum ama dediğim gibi işte sürekli gözününüz ararsa her yerde güzel kaktüsler bulabilirsiniz.

Sukulentler ise biraz daha zor bulunuyor maalesef. Ben en çok çeşidi Maltepe sahildeki fidanlıkta gördüm ama çoğu yine sempervivum çeşitleriydi. Ben bendeki diğer türleri hep olmadık yerlerden buldum. Yine de kaktüs satan her yerde mutlaka gözünüz açık olsun bazen birkaç sukulent de getirebiliyorlar. Düzenlemelerde sukulentler olayın havasını birden değiştiriveriyor o yüzden aramaya değer. Ben de delisiyim daha çok çeşit isterim derseniz ağaçlar.net'in bu başlığını tavsiye ederim.

Tavsiye - Kaktüs alırken bol yavrulu olanları tercih edin. Yavruları ayırmak ve köklendirmek çok kolay olduğu için çok ucuza bir sürü kaktüsünüz olabiliyor.

Tavsiye - Gözünüz açık olsun sukulent ve kaktüsleri çelik ile üretmek çok kolay olduğu için bir yerde görürseniz bir minik yavru, yaprak, parça bir şey koparıverin. Unutmayın ki çalınan çiçek her zaman tutar J

 Nasıl bir toprak?
İhtiyacınız olan geçirgen bir toprak türü. Bauhaus’ta hazır kaktüs toprakları var 5 litrelik paketler olarak
satılıyor. Son aldığımda 12 tl’ydi. Ben sürekli bu toprakları kullanıyorum memnunum. O kadar para verilmez benim var evde toprağım diyenler için, 1’e 1 oranda saksı toprağı ve dere kumu karıştırılabilir. Kum yapı marketlerde satılmıyor hatta satılamıyor yasakmış (nesi yasak ise artık) ama nalburlarda ve diğer inşaat malzemesi satan yerlerde bulunur.

Tavsiye - Bauhaus toprağını perlit ile karıştırarak biraz çoğaltabilirsiniz. 3 ölçü toprak, 1 ölçü perlit karıştırıyorum hem malzemem artıyor hem de saksım hafifliyor. Perlit şahane bir şey.

Tavsiye - Toprağınızı kendiniz yapacaksanız toprak ve kumu mutlaka fırında 80-100 derece arası bir 10 dakika tutup dezenfekte edin derim. Bitkiler hijyen sever J

E bunları nereye dikelim?
Eh işte artık orası sizin hayal gücünüze kalmış. Sınır yok! Deniz kabukları, çaydanlıklar, eski kuş kafesleri, kurumuş ağaç kütükleri, eski vantilatörler, küçük model arabalar, baharatlıklar… Biz açıkçası hep “elimizdekini değerlendirme” ilkesini takip ettiğimiz için ilk başta gelen hediye çiçek aranjmanlarının cam kaplarını kullandık. Mudo City, J
Ikea ve Boyner Evde’de değişik saksı alternatifleri bulunabilir. Bu saksı konusunda da ummadık taş baş yarar ilkesi geçerlidir deterjan almaya diye girdiğim Migros’ta da çok ucuz ve hoş seramikler buldum. Bir süre sonra insan herşeye ben bunun içine kaktüs ekerim diye bakmaya başlıyor ve asıl ilginç şeyler de o zaman çıkıyor

Bu kadar mı?
Hayır değil tabi ki J Sadece bitki değil çeşitli çakıllarla da düzenlemeler çok hoş bir hale gelebiliyor. Bauhaus’ta yapma çiçekler bölümünde dekoratif çakıl ve kumlar var. Ben en çok siyah ve açık gri çakıl alıyorum. Ama en sevdiğim doğal taşlar. Bu yüzden ne zaman bir kumsala gitsem seçmeden etmeden avuç avuç taş dolduruyorum torbaya. Sonradan saksıma göre yaptığım düzenlemeye göre içlerinden seçim yapıyorum. Tabi bu taşları öncelikle mutlaka ama mutlaka 2-3 damla çamaşır suyu damlatılmış suda bekletmek ve sonra güzelce durulamak gerekiyor. Bitkiler hijyen sever.

Eh artık bundan sonrası sizin zevkiniz. Bitkilerinizi taşlarınızı arzu ettiğiniz şekilde bir araya getirebilirsiniz fakat yine birkaç küçük tavsiyem olacak.

Tavsiye - Bir araya getireceğiniz bitkilerin sağlığı çok önemli, aynı kabı paylaşacakları için bir hastalıklı bir bitki diğerlerini de kendisiyle beraber götürür. Bitkilerinizi dikmeden önce köklerini iyice silkeledikten sonra 10’a 1 oranında su + oksijenli su karışımı püskürterek dezenfekte etmenizi tavsiye ederim. Bitkiler hijyen sever J

Tavsiye - Diktiğiniz şeyler bambu hızıyla büyümeyecek tabi ama elbet büyüyecek o yüzden bitkiler arasında aralık bırakırken bunu mutlaka göz önünde bulundurmak gerek. Bitkiler kendileri büyüyerek kabı doldurdukları zaman çok daha doğal ve güzel bir düzenleme oluyor.

Tavsiye - Kullandığınız dekoratif kapların büyük bir kısmının altında delik olmayacak o yüzden iyi drenajı sağlayabilmek için kabınızın derinliğine bağlı olarak dibine 1-2 parmak kadar çakıl ya da perlit koyabilirsiniz. Perlit çakıla göre daha ucuz ve daha hafif olduğundan daha çok tercih edilebilir.

Pinterest’teki panomuza bakmak isterseniz burayı tıklayın, orada da çok daha fazla resim ve fikir bulabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder